Mange selvstændige sparer for lidt op til pension. Det kan få store konsekvenser for dig senere i livet. Få gode råd til, hvordan du optimerer din pensionsopsparing.
Som klinikejer er du vant til at have mange kasketter på. Den ene dag er du fysioterapeut, den næste er du bogholder. Der er ikke noget at sige til, at pensionsopsparingen ofte kommer i sidste række. Men det er vigtigt, at du ikke glemmer pensionen helt – også selvom du har længe til pensionsalderen.
Læg en plan for din pension
Hvordan ser din drømmetilværelse som pensionist ud? Det bør du spørge dig selv om, mener Christian Fahnøe, der vejleder selvstændige fysioterapeuter om økonomi. Som selvstændig har du nemlig en særlig frihed til at planlægge slutningen på dit arbejdsliv. “Du er ikke bundet af en overenskomst, der bestemmer, at du først kan på pension som 69-årig. Så du har rig mulighed for at drømme stort, når du planlægger din pension,” siger Christian Fahnøe og fortsætter: “Mærk godt efter, hvad der giver dig glæde. Vil du gerne på vandretur i Australien eller dase på Hawaii i en liggestol?” Du kan også overveje, om du vil sælge din klinik for at få mere tid til familien. ”Måske kommer der et tidspunkt, hvor du allerhelst vil hente børnebørnene tidligt og ikke ønsker at være virksomhedsleder længere,” siger han.
Spar op, så du har adgang til pengene
Som klinikejer kan du spare op på flere måder. Du kan selvfølgelig indbetale til en pensionsopsparing. Men du kan også spare op i din virksomhed eller din bolig. Ifølge Christian Fahnøe er det bedst at spare op flere steder. “Det er farligt at sætte alle sine penge i én form for opsparing. Hvis du kun sparer op i mursten, kan du blive tvunget til at udskyde din pension, fordi du ikke kan sælge din bolig. Og det er altså svært at købe rødvin og makrel for mursten,” siger han. Derfor bør du have en opsparing, du kan komme til. Også selvom det betyder, at du ikke afvikler al din gæld. “Det kan godt betale sig at gemme noget af din gæld, mens du sparer penge op flere steder. Så er du bedre sikret, når du trækker dig tilbage fra arbejdsmarkedet. ”
Spred dine risici
Spredning er redning. Sådan lyder en gammel læresætning om investering. Og den holder stadig, siger Christian Fahnøe: “Mit bedste råd er, at du spreder din risiko og ikke sætter hele sin opsparing over styr i jagten på et større afkast.” Selvom det er populært at investere i aktier, er det risikabelt at sætte hele sin pensionsopsparing i dem. Obligationer derimod er sikre, men giver også et mindre afkast. “Du skal gøre op med dig selv, hvor risikovillig du er. Nogle mennesker tager det ikke så tungt, mens andre har brug for stor stabilitet. Der er vi jo forskellige,” siger han.
Skræddersy din opsparing
Og så er vi tilbage, hvor vi startede. Hvor meget, og hvordan du bør spare op, afhænger i sidste ende af, hvad du gerne vil med dit otium. Det bedste, du kan gøre, er at få skræddersyet en opsparing, der passer til dig og dit behov. ”Tag fat i din bankrådgiver og find den rette model. Med en god plan kan du både spare op til pension, bevare en god likviditet til at drive din klinik og betale af på din gæld,” siger Christian Fahnøe.