Forholdsmæssig opgørelse af kapaciteter ved overdragelse

Forfatter: Penta Advokater
Dato: 7. marts 2025

Når man køber en fysioterapiklinik, så ligger den største værdi (som regel) i kapaciteterne og retten til at modtage betaling fra Regionen. Det er derfor særdeles vigtigt at vide hvad man overtager, så man ved hvad man må omsætte.

Det lyder banalt, men til tider ligger der en overset detalje i hvilken kapacitet, man overtager, når man køber en klinik midt i kalenderåret. Eller med andre ord: Hvor meget har Sælger omsat for i løbet af sin ejertid, og hvor meget kan/må Køber omsætte for resten af året uden at blive ramt af knækgrænser.

Det er de færreste Købere, som er interesseret i at overtage en klinik pr. 1. august, men først må foretage behandlinger inden for sygesikringen det næstkommende år.

Det er helt afgørende for en Købers budget at vide hvilken omsætning, der kan forventes resten af året. Så, hvad bør man gøre?

Perspektiv

Der er flere muligheder, hvoraf to behandles herunder. Det er vigtigt at understrege, at ingen af løsningerne er mere rigtigt eller korrekt, end den anden. Det handler blot om at få klarlagt hvilket perspektiv man ser sagen fra, så der ikke efterfølgende opstår skuffelser eller uenighed.

Køber

Den mest simple fremgangsmåde er at fastslå i overdragelsesaftalen, at Køber i overtagelsesåret overtager retten til den forholdsmæssige betaling og behandling. Altså, at hvis klinikken overdrages pr. 1. juli, så må Køber have retten til at modtage betaling for 50 % af klinikkens kapacitet. Hvis overtagelsesdagen er 1. april, så 75 % til køber osv.

Den metode er typisk Købers perspektiv, idet den forudsætter, at Køber kan overtage den forholdsmæssige andel, og derved lade det være op til Sælger at omsætte op til – men ikke over – ”grænsen”. I praksis resulterer det i, at Køber overtager mere end den forholdsmæssige andel.

Sælger

I stedet for en ren forholdsmæssig fordeling kunne Sælger i stedet se på tidligere behandlingsmønstre mv. og se hvilken kapacitet, der forventes at kunne overdrages fra en given skæringsdag. Derved forlades den forholdsmæssige opgørelse, og man lægger i stedet den forventede omsætning til grund, således Sælger kan opretholde sit behandlingsflow, overholde sine budgetter, og overlade det resterende til Køber.

Fordele og Ulemper

Køberens fremgangsmåde har de indbyggede ulempe, at den forudsætter en totalt jævn fordeling af behandlinger hen over året. Sådan er hverdagen i en klinik ikke, og fremgangsmåden kan give nogle helt horrible resultater, hvis klinikkens omsætning er ujævn.

Hvis Køber ville skulle acceptere at overtage en mindre andel end den forholdsmæssige, så vil Sælger nok gøre klogt i at beskrive dette så tidligt som muligt i processen, så Køberen kender forudsætningerne. Der vil altid være et modsætningsforhold mellem Køber og Sælger, men Køber har alt andet lige også en væsentlig interesse i at overtage en klinik i fuld drift.

Særlige situationer

Ikke sjældent vil det være en en indlejer eller ansat fysioterapeut, som køber klinikken. Uanset perspektiv, så kan det give nogle helt særegne situationer, hvis man ikke udtager indlejerens/den ansattes omsætning fra det overdragne.

Forestil jer en situation Køber/Indlejer ville kunne omsætte for for meget i Sælgers ejertid, modtage sit honorar herfor, og efterfølgende kræve en eller anden kompensation fra Sælger fordi klinikken har omsat for mere end deres forholdsmæssige andel.

I – indtil videre – sjældne tilfælde beholder Sælger en smule af kapaciteten (delsalg). Dette giver anledning til rigtig mange overvejelser i forhold til knækgrænser og potentiel tilbagebetaling.