Delsalg af kapacitet

Forfatter: Penta Advokater
Dato: 6. september 2024

I forbindelse med ikrafttrædelsen af 2024-overenskomsten, er det blevet muligt at delsælge kapaciteter.

Det er en ny mulighed, som både købere og sælgere med fordel kan være opmærksomme på, men som også kaster nogle andre overvejelser af sig. Vi vil her forsøge at samle op på vores erfaringer og tanker i forbindelse med delsalg.

Forudsætninger for delsalg

I modsætning til et ”almindeligt” salg, hvor køber overtager klinikken, og typisk også vil drive klinikken videre fra samme adresse, medfører et delsalg, at i hvert fald en del af kapaciteten videredrives fra en anden adresse.

Denne flytning af behandlingskapaciteten må ikke stride imod praksisplanen, hvilket i praksis medfører en geografisk begrænsning, af hvem der kan købe kapaciteten. Dette kan forlænge behandlingstiden, da det er meget nærliggende, at Samarbejdsudvalget ønsker at tage stilling til, om flytningen strider imod praksisplanen.

Herudover er det et krav i forhold til overenskomsten, at fysioterapeuter skal tilbyde begge specialer. Man kan således ikke helt frasælge sin kapacitet inden for eksempelvis speciale 51 og udelukkende tilbyde speciale 62 fremadrettet. Man må gerne køre det ene speciale ned til et minimum, men begge specialer skal tilbydes ved fortsat drift af fysioterapivirksomhed.

Endelig skal man huske på, at fysioterapeuten ift. overenskomsten har en minimumsomsætning (101.000 pr. 01-10-2023). Hvis dette skulle være en udfordring, vil sælger givetvis være bedre tjent med at sælge hele klinikken i stedet for delsalg.

Definer varen

I forbindelse med delsalg opstår der et særligt behov for at definere det overdragne meget præcist.

Vores anbefaling er, at parterne tager udgangspunkt i de enkelte specialers kapacitet (med to decimaler) og aftaler, hvor meget der overdrages for hver enkelt af specialerne. I forhold til speciale 51 vil det være formålstjenstligt at opgøre kapaciteten uden egenbetaling, så det er lettere for Danske Fysioterapeuter og regionen at vurdere og sammenligne det overdragne med sælgers tidligere kapacitetstildeling.

Man vil herefter – for at undgå tvivl – også kunne opgøre den overdragne kapacitet i kroner med/uden egenbetaling.

Fremtidig omsætning

I modsætning til de ”almindelige” overdragelser, bør parterne også samtidig forholde sig til den fremtidige omsætning, og særligt hvordan denne skal fordeles i overgangsåret.
Advokat Henrik Norup bemærker:

”En ting er at aftale, at der overdrages 1,00 kapacitet på 51’eren og 0,66 på 62’eren, men det gælder jo for de fremtidige hele år. Hvordan skal dette fordeles i overgangsåret, og hvordan skal de respektive kapaciteter reguleres pr. 1. april hhv. 1. oktober? Og hvordan fordeles ansvaret, hvis der er sket overskridelse af behandlingskapaciteten?”

Det er vurderingen, at regionen sandsynligvis vil fordele kapaciteten forholdsmæssigt i overgangsåret. Tages der udgangspunkt i eksemplet lige herover, og der aftales overdragelse pr. 1. juli, vil køber formentlig kunne udnytte 0,50 kapacitet på speciale 51 og 0,33 på speciale 62 i overgangsåret.

Også i forhold til overskridelse og evt. tilbagebetalingskrav fra regionerne, bør parterne aftale, at den overskridende part friholder den anden for krav herom. I den forbindelse bliver det også afgørende præcist at definere, hvad hver part har ret til at foretage sig og omsætte for.

Uudnyttet kapacitet

 Et andet særligt forhold vedrørende delsalg er håndtering af en evt. uudnyttet kapacitet. Ved ”almindelige” salg overtager køber alt og betinger sig i stadig stigende grad, at kapaciteterne kun er udnyttet forholdsmæssigt pr. overtagelsesdagen. Derved får køber en sikkerhed, for at køber rent faktisk kan/må omsætte inden for overenskomsten i overtagelsesåret.

Fysioterapiverden er bare ikke skruet sådan sammen, at klinikken omsætter for præcis 1/12 af den samlede kapacitet hver måned. Derved bliver det sælgers opgave at omsætte så tæt på den forholdsmæssige grænse frem til overtagelsesdagen uden at overskride denne. En eventuel uudnyttet kapacitet vil herefter tilfalde køber uden merpris.

Ved delsalg fortsætter sælger med at behandle under overenskomsten og kan i sagens natur selv udnytte denne uudnyttede del. Det anbefales derfor, at parterne i deres overdragelsesaftale forholder sig udtrykkeligt hertil.

Hvornår er delsalg ønskeligt/fordelagtigt

Henset til de grundlæggende forudsætninger, er det vores forventning, at delsalg kommer til at spille en begrænset rolle i fremtiden. Hvis enderne mellem køber og sælger kan nå hinanden, kan det dog være en favorabel løsning for alle parter.

Fra købers side kan det være en åbenlys mulighed for at udnytte sine lokaler/sit personale osv. bedre.

Fra sælgers side kan det være en mulighed, hvis man ønsker at reducere sin arbejdstid, men ikke ønsker at stoppe fuldstændig. I så fald kan det være fordelagtigt med en ”hyggekapacitet”, hvor man efterfølgende muligvis kan undgå en del administrative byrder. Det kan være en mulighed, hvis man ønsker at sælge til flere personer.

Opsamling

Som det fremgår ovenfor, er der en række elementer, man bør have sig for øje i forbindelse med delsalg.

I punktform kan de koges ned til:
• Flytning af kapaciteten må ikke stride mod praksisplanen
• Sælger skal fortsat tilbyde begge specialer
• Vær opmærksom på minimumsomsætningen
• Definer det overdragne meget præcist
• Forhold jer til den fremtidige omsætning og evt. uudnyttet kapacitet i overgangsåret

Uagtet hvad motivationen måtte være for et delsalg, skal man være opmærksom, på at der er flere ”mellemregninger” end ved den sædvanlige praksishandel. Hvis du overvejer et delsalg, er du velkommen til at kontakte os for at høre mere om fordele/ulemper.

Har du som klinikejer spørgsmål til artiklen, så er du meget velkommen til at kontakte Penta Advokater.